Luokat

Vuoden 2023 kilpailtavat luokat

Kyseisiin luokkiin on ilmoittauduttava ennalta. Kilpailuluokat kilpaillaan lauantaina 17.6.2023Mestaruusluokkiin, küriin ja näyttelyihin päästäkseen tulee osallistua karsintoihin (Lue lisää karsinnoista Kilpailijalle > Karsinnat). Aikataulun löydät sen varmistuttua Ohjelma-sivulta!

Radat ja lähtölistat löydät jokaisen luokan kuvauksesta alempaa. Esteratsastusluokkien ratapiirrokset tulevat näkyviin lähempänä kilpailupäivää.
Myös tulokset tulevat löytymään jokaisen luokan alta.

Suomenmestaruus

 • Koulumestaruus, GP (15 osallistujaa)
 • Estemestaruus, 100-110 cm
 • Junioriestemestaruus (2011 ja myöhemmin syntyneet), 70-80 cm

Esteratsastus

 • Avoin, 60 cm (45 lähtöä)
 • Avoin, 90 cm (45 lähtöä)
 • International, 70 cm (40 lähtöä)
 • Avoin, 70 cm taitoarvostelu (20 lähtöä)
 • Uusi Avoin, 80 cm joukkue-esteratsastus (10 joukkuetta)
 • Korkeushyppy (max. 50 lähtöä)

Kouluratsastus

 • Vaativa B, avoin (20 osallistujaa)
 • Kür, karsinta (20 osallistujaa)

Lännenratsastus

Lännenratsastuksen info julkaistaan myöhemmin!

Näyttelyt

Näyttelyluokkien yhteyteen tulossa tänä vuonna show-osuus, josta lisää tietoa myöhemmin.

Näyttelyihin pidetään kevään aikana karsinnat, joista parhaiten sijoittuneet pääsevät kilpailemaan finaaliin Suomenmestaruuskilpailuihin.

Taitorata

Muiden kilpailuluokkien lisäksi alueella toimii koko päivän taitorata, joissa voi suorittaa radan pientä maksua vastaan ja ansaita palkintoja. Radat ovat eri korkuisia esteratoja. Taitoradoille ilmoittaudutaan paikan päällä ostamalla taitoratakortti, joka oikeuttaa kahteen suoritukseen per kortti.

Suomenmestaruusluokat

Suomenmestaruusluokat ovat luokkia, joissa kilpaillaan vuoden 2023 suomenmestaruuksista. Luokkaan osallistuaksesi sinun tulee olla Suomen kansalainen. Ehtona finaalissa kilpailemiseen on SKHH ry:n jäsenyys. Jokaiseen suomenmestaruusluokkaan on karsinnat, joista voit lukea enemmän Kilpailijalle > Karsinnat.

Koulumestaruus, Grand Prix

Luokan tuomaroi Julia M.

Kouluratsastuksen Suomenmestaruus ratkotaan Grand Prix -tasoisella radalla. Luokassa on etukäteen suoritettava videokarsinta, jossa tiimi virallisia tuomareita arvioi jokaisen suorituksen. Karsinnan 15 parasta ratsukkoa pääsee 17.6.2023 ratsastettavaan finaaliin.

Luokkaan osallistuaksesi sinun tulee olla Suomen kansalainen ja finalistien tulee olla SKHH ry:n jäseniä. Voit siis halutessasi liittyä jäseneksi vasta karsintakierroksen sekä finaalipaikan lunastamisen jälkeen. Jäsenyys tulee olla maksettuna kilpailupäivään mennessä.

Sekä karsinta että mestaruus ratsastetaan A-radalla: karsinnoissa voit ratsastaa 5x15m, 6x18m tai 7x21m kokoisella radalla. Itse finaalisuoritus ratsastetaan 7x21m mittaisella radalla. Karsinnassa ja mestaruudessa on omat valmisohjelmat. Tärkeät lisätiedot kannattaa tarkistaa Koulumestaruuden karsinta -sivulta.

Koulumestaruudessa noudatetaan SKHH ry:n kouluratsastussääntöjä. Koulumestaruusluokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

Estemestaruus, 100-110 cm, A.2.0

Vuoden 2023 Suomen estemestari ratkaistaan 100-110 cm radalla Suomenmestaruuskilpailuissa. Luokassa saa kilpailla kuka tahansa Suomen kansalainen, joka on päässyt karsinnoista läpi. Juniori-ikäinen voi valita, kummassa mestaruudessa haluaa kilpailla. Molempiin estemestaruuksiin osallistuminen ei ole mahdollista. Estemestaruudessa kilpailevilta vaaditaan SKHH ry:n jäsenyys. Voit liittyä jäseneksi myös karsintoihin osallistumisen ja finaalipaikan lunastamisen jälkeen, mutta jäsenyyden tulee kuitenkin olla maksettu ennen finaalipäivää.

Estemestaruusrataan sisältyy 100-110cm korkuisia esteitä, jotka suoritetaan järjestyksessä ratapiirroksen mukaan.

Tuomareina Sofia B. ja Erika H.

Estemestaruusluokkaan on etukäteiskarsinnat.

Karsinnat järjestää Keppihevosten Suomenmestaruuskilpailuista erilliset harrastajat ympäri Suomea. Tarkemmat ohjeet karsintoihin liittyen löydät Estemestaruuksien karsinta -sivulta. Arvostelumenetelmänä toimii A.2.0, joka tiivistettynä tarkoittaa kilpailijoiden sijoittuvan ensin virhepisteiden mukaan ja sen jälkeen ajan mukaan. Toisin sanoen ajasta riippumatta puhtaan radan suorittaneet sijoittuvat ennen virhepisteitä saaneita. Tätä arvostelumenetelmää käytetään myös karsinnoissa. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä. Estemestaruusluokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

Junioriestemestaruus, 70-80 cm, A.2.0

(2011 ja myöhemmin syntyneet)

Vuoden 2023 Suomen junioriestemestari ratkaistaan 70-80 cm radalla SM-kilpailuissa. Luokassa saa kilpailla kuka tahansa Suomen kansalainen, joka on syntynyt vuonna 2011 tai myöhemmin ja päässyt karsinnoista läpi. Juniori-ikäinen voi halutessaan kilpailla ikärajoituksettomassa estemestaruudessa, jos hän pääsee karsinnoista hyväksytysti läpi. Tällöin hän ei voi kuitenkaan osallistua enää junioriestemestaruuteen. Molempiin estemestaruuksiin osallistuminen ei ole mahdollista. Estemestaruudessa kilpailevilta vaaditaan SKHH ry:n jäsenyys. Voit liittyä jäseneksi myös karsintoihin osallistumisen ja finaalipaikan lunastamisen jälkeen, jäsenyyden tulee kuitenkin olla maksettu ennen finaalipäivää.

Tuomareina Sofia B. ja Erika H.

Junioriestemestaruusluokkaan on etukäteiskarsinnat. Karsintoja tullaan järjestämään ympäri Suomea. Tarkemmat ohjeet karsintoihin liittyen löydät Estemestaruuksien karsinta -sivulta. Arvostelumenetelmänä toimii A.2.0, joka tiivistettynä tarkoittaa kilpailijoiden sijoittuvan ensin virhepisteiden mukaan ja sen jälkeen ajan mukaan. Toisin sanoen ajasta riippumatta puhtaan radan suorittaneet sijoittuvat ennen virhepisteitä saaneita. Tätä arvostelumenetelmää toteutetaan myös karsinnoissa. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä. Löydät ne sivujen alareunasta. Junioriestemestaruusluokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

Avoimet luokat, joihin on karsinta

Avoimiin luokkiin voi osallistua kuka tahansa iästä tai kansalaisuudesta riippumatta. Seuraaviin luokkiin on kuitenkin etukäteen netissä karsinnat, joista parhaimmat pääsevät Suomenmestaruuskilpailuihin kilpailemaan. Kür-kouluratsastusluokka on avoin karsinnallinen luokka.

Kür, Grand Prix

Luokan tuomaroi Alisa A.

Luokassa suunnitellaan itse Grand Prix -tasoinen vapaaohjelma musiikin tahtiin. Suorituksen maksimikesto on 4 minuuttia. Kilpailija saa itse valita musiikin, jota käyttää suorituksessaan.

Suoritukseen tulee sisällyttää ennakkoon määrättyjä liikkeitä. Kaikki määrätyt liikkeet sekä muut arviointiin vaikuttavat kohdat on merkitty arvostelupaperiin. 

Luokkaan on videokarsinta, josta 20 parasta pääsee itse kilpailupäivänä kisattavaan kür-luokkaan. Karsintarata on Grand Prix -tason lyhyt valmisohjelma. Sekä karsinta että kür ratsastetaan A-radalla: karsinnoissa voit ratsastaa 5x15m, 6x18m tai 7x21m kokoisella radalla. Itse finaalisuoritus ratsastetaan 7x21m -mittaisella radalla.

Luokassa noudatetaan SKHH ry:n kouluratsastussääntöjä. Seuraa päivityksiä ja lue tärkeitä lisätietoja Kür-luokan karsinta -sivulta.

Kansainvälinen luokka

Kansainvälinen luokka eli international-luokka on suunnattu ensisijaisesti kansainvälisille kilpailijoille. Luokka on silti avoin kaikille, eli voit osallistua iästäsi ja kansallisuudestasi huolimatta kyseiseen luokkaan.

Päivitys 02/22: Tänä vuonna kilpailijan ei ole mahdollista edustaa Venäjää. Venäläiset kilpailijat kilpailevat yksilöinä.

International, 70 cm, A.2.0

Kansainvälinen luokka

Tämä luokka on suunnattu kansainvälisille kilpailijoille ja he ensisijassa pääsevät suoraan mukaan luokkaan. Luokan tarkoitus on kansainvälistää keppihevosharrastusta ja antaa hieno mahdollisuus päästä kokemaan Suomen laadukasta kilpailutoimintaa. Ylijääneet paikat täytetään suomalaisilla kilpailijoilla.

Luokan tuomaroi Reetta V.

Arvostelumenetelmänä toimii A.2.0, joka tiivistettynä tarkoittaa kilpailijoiden sijoittuvan ensin virhepisteiden mukaan ja sen jälkeen ajan mukaan. Toisin sanoen ajasta riippumatta puhtaan radan suorittaneet sijoittuvat ennen virhepisteitä saaneita. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä.

International-luokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

Avoimet luokat

Avoimet luokat ovat avoimia kaikille ikään tai kansalaisuuteen katsomatta. Näihin luokkiin ei ole karsintaa. Luokkiin osallistujat arvotaan hakijoista eli ilmoittautuneista.

60 cm, A.2.0

Arvostelumenetelmänä toimii A.2.0, joka tiivistettynä tarkoittaa kilpailijoiden sijoittuvan ensin virhepisteiden mukaan ja sen jälkeen ajan mukaan. Toisin sanoen ajasta riippumatta puhtaan radan suorittaneet sijoittuvat ennen virhepisteitä saaneita. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä.

Tuomari ilmoitetaan myöhemmin!

60 cm luokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

80 cm joukkue-esteratsastus, A.2.0

Täysin uusi luokka kilpailuissa!

Joukkue-esteratsastuksessa kilpaillaan 3-5 ratsukon joukkueissa.
Ratsastajat päättävät joukkueet etukäteen ilmoittautuessa.

Arvostelumenetelmänä toimii A.2.0, joka tiivistettynä tarkoittaa joukkueiden sijoittuvan ensin virhepisteiden mukaan ja sen jälkeen tiimistä 3 parhaan ratsukon yhteenlasketun ajan mukaan. Toisin sanoen ajasta riippumatta puhtaan radan suorittaneet sijoittuvat ennen virhepisteitä saaneita. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n joukkue-esteratsastus- ja aikaesteratsastussääntöjä.

Tuomareina Sofia B. ja Erika H.

80 cm joukkue-esteratsastusluokassa sijoittuu 3 parasta joukkuetta.

70 cm, taitoarvostelu

Taitoarvostelun korkeutta pudotettu 10 cm

Taitoratsastuksessa arvostellaan ratsastusta, eli luokassa ei kilpailla ajasta. Arvosteluun kuuluu esimerkiksi; teiden ratsastus, hypyt, ratsastajan asento, eteenpäinpyrkimys ja kokonaiskuva. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä.

Tuomari ilmoitetaan myöhemmin!

70 cm luokassa sijoittuu 4 parasta ratsukkoa.

90 cm, A.2.0

Arvostelumenetelmänä toimii A.2.0, joka tiivistettynä tarkoittaa kilpailijoiden sijoittuvan ensin virhepisteiden mukaan ja sen jälkeen ajan mukaan. Toisin sanoen ajasta riippumatta puhtaan radan suorittaneet sijoittuvat ennen virhepisteitä saaneita. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä.

Tuomari ilmoitetaan myöhemmin!

90 cm luokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

Korkeushyppy

Korkeushypyssä kilpaillaan siitä, kuka pystyy hyppäämään korkeimman yksittäisesteen puhtaasti. Estekorkeus lähtee tietystä korkeudesta ja sitä korotetaan pikku hiljaa ylöspäin.

Luokassa noudatetaan sovelletusti SKHH ry:n korkeushyppy- ja aikaesteratsastussääntöjä. Löydät ne sivujen alareunasta.

Tuomari ilmoitetaan myöhemmin.

Korkeushyppyluokassa sijoittuu 3 parasta ratsukkoa.

Western horsemanship

Lännenratsastusluokka, jossa suoritetaan sekä yksilö- että ryhmäosuus (railwork). Luokassa noudatetaan SKHH ry:n westernsääntöjä.

Luokan tuomaroi Onni P.

Western horsemanship -luokassa sijoittuu 3 parasta ratsukkoa.

Vaativa B, koululuokka

Koululuokka, jossa ratsastetaan Vaativa B-tason valmisohjelma B-radalla (7x14m). 

Luokan tuomaroi Pinja N. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n kouluratsastussääntöjä.

Luokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

Taitorata:

Kaikkien näiden aiemmin lueteltujen luokkien lisäksi koko päivän alueella toimii taitorata, jossa voi suorittaa radan pientä maksua vastaan ja ansaita palkintoja. Radat ovat eri korkuisia esteratoja. Taitoradoille ilmoittaudutaan paikan päällä ostamalla taitoratakortti, joka oikeuttaa kahteen suoritukseen per kortti.

Taitorata keskeytetään hetkellisesti päivällä Avoin 70 cm taitoarvostelu -luokan takia (aikataulusta lisää Ohjelma-sivulla).

Säännöt