Luokat

Vuoden 2021 kilpailtavat luokat

Kyseisiin luokkiin on ilmoittauduttava ennalta. Kilpailuluokat kilpaillaan lauantaina 12.6.2021 klo 12-18, poikkeuksena taitorata. Mestaruusluokkiin päästäkseen tulee osallistua karsintoihin (Lue lisää karsinnoista Kilpailijalle > Karsinnat). Aikataulun löydät sen varmistuttua Ohjelma-sivulta!

Mestaruusluokat

 • Koulumestaruus, GP (10 osallistujaa)
 • Estemestaruus, 100-110 cm
 • Juniorestemestaruus (2009 ja myöhemmin syntyneet), 70-80 cm

Avoimet esteluokat

 • Avoin, 60 cm (45 osallistujaa)
 • Avoin, 90 cm (45 osallistujaa)
 • International, 70 cm (40 osallistujaa)
 • Avoin, 80 cm taitoarvostelu (20 osallistujaa)
 • Korkeushyppy (max 50 osallistujaa)

Koululuokat

 • Helppo B, avoin (20 osallistujaa)
 • Vaativa B, avoin (20 osallistujaa)
 • Kür, karsinta (15 osallistujaa)

Lännenratsastus

 • Western horsemanship (15 osallistujaa)

Näyttelyt

 • Itsetehdyt hevoset (20 osallistujaa)
 • Itsetehdyt ponit (15 osallistujaa)
 • Avoin sukkahevoset (10 osallistujaa)
 • Best in Show (3 osallistujaa)

Taitorata

Muiden kilpailuluokkien lisäksi alueella toimii koko päivän taitorata, joissa voi suorittaa radan pientä maksua vastaan ja ansaita palkintoja. Radat ovat eri korkuisia esteratoja. Taitoradoille ilmoittaudutaan paikan päällä ostamalla taitoratakortti, joka oikeuttaa kahteen suoritukseen per kortti.

Suomenmestaruusluokat

Suomenmestaruusluokat ovat luokkia, joissa kilpaillaan vuoden 2021 suomenmestaruuksista. Luokkaan osallistuaksesi sinun tulee olla Suomen kansalainen. Ehtona finaalissa kilpailemiseen on SKHH ry:n jäsenyys. Jokaiseen suomenmestaruusluokkaan on karsinnat, joista voit lukea enemmän Kilpailijalle > Karsinnat.

Koulumestaruus, Grand Prix

Vuoden 2021 paras kouluratsastaja ratkaistaan Grand Prix-radalla Suomenmestaruuskilpailuissa. Luokassa on etukäteen suoritettava videokarsinta, jossa tiimi tuomareita arvioi jokaisen suorituksen, sekä lopulta kymmenen parasta ratsukkoa ansaitsee paikan 12.6.2021 ratsastettavaan finaaliin. Luokkaan osallistuaksesi sinun tulee olla Suomen kansalainen. Koulumestaruudessa kilpailevilta vaaditaan SKHH ry:n jäsenyys. Voit liittyä jäseneksi myös karsintoihin osallistumisen ja finaalipaikan lunastamisen jälkeen, jäsenyyden tulee kuitenkin olla maksettu ennen finaalipäivää.

Luokan tuomaroi Titta H.

Koulumestaruus ratsastetaan pitkällä A-radalla (21x7m). Karsintaan sekä mestaruuteen löytyy omat valmisohjelmat, suositeltavaa on että koulumestaruuteen pyrkivä opettelee molemmat radat varmuuden vuoksi. Tärkeät lisätiedot ja uusimmat karsintakohtaiset päivitykset kannattaa tarkistaa Koulumestaruuden karsinta -sivulta.

Koulumestaruudessa noudatamme SKHH ry:n kouluratsastussääntöjä. Koulumestaruusluokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

Estemestaruus, 100-110 cm, A.2.0

Vuoden 2021 Suomen estemestari ratkaistaan 100-110 cm radalla suomenmestaruuskilpailuissa. Luokassa saa kilpailla kuka tahansa Suomen kansalainen, joka on päässyt karsinnoista läpi. Juniori-ikäinen voi valita, kummassa mestaruudessa haluaa kilpailla. Molempiin estemestaruuksiin osallistuminen ei ole mahdollista. Estemestaruudessa kilpailevilta vaaditaan SKHH ry:n jäsenyys. Voit liittyä jäseneksi myös karsintoihin osallistumisen ja finaalipaikan lunastamisen jälkeen, jäsenyyden tulee kuitenkin olla maksettu ennen finaalipäivää.

Estemestaruusrataan sisältyy 100-110cm korkuisia esteitä, jotka suoritetaan järjestyksessä ratapiirroksen mukaan.

Tuomareina Sofia B. ja Erika H.

Estemestaruusluokkaan on etukäteiskarsinnat. Karsintoja tullaan järjestämään ympäri Suomea. Tarkemmat ohjeet karsintoihin liittyen löydät Estemestaruuksien karsinta -sivulta. Arvostelumenetelmänä toimii A.2.0, joka tiivistettynä tarkoittaa kilpailijoiden sijoittuvan ensin virhepisteiden mukaan ja sen jälkeen ajan mukaan. Toisin sanoen ajasta riippumatta puhtaan radan suorittaneet sijoittuvat ennen virhepisteitä saaneita. Tätä arvostelumenetelmää käytetään myös karsinnoissa. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä. Estemestaruusluokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

Finaalirata tulossa

Junioriestemestaruus, 70-80 cm, A.2.0

(2009 ja myöhemmin syntyneet)

Vuoden 2021 Suomen junioriestemestari ratkaistaan 70-80 cm radalla SM-kilpailuissa. Luokassa saa kilpailla kuka tahansa Suomen kansalainen, joka on syntynyt vuonna 2009 tai myöhemmin ja päässyt karsinnoista läpi. Juniori-ikäinen voi halutessaan kilpailla ikärajoituksettomassa estemestaruudessa, jos hän pääsee karsinnoista hyväksytysti läpi. Tällöin hän ei voi kuitenkaan osallistua enää junioriestemestaruuteen. Molempiin estemestaruuksiin osallistuminen ei ole mahdollista. Estemestaruudessa kilpailevilta vaaditaan SKHH ry:n jäsenyys. Voit liittyä jäseneksi myös karsintoihin osallistumisen ja finaalipaikan lunastamisen jälkeen, jäsenyyden tulee kuitenkin olla maksettu ennen finaalipäivää.

Tuomareina Sofia B. ja Erika H.

Junioriestemestaruusluokkaan on etukäteiskarsinnat. Karsintoja tullaan järjestämään ympäri Suomea. Tarkemmat ohjeet karsintoihin liittyen löydät Estemestaruuksien karsinta -sivulta. Arvostelumenetelmänä toimii A.2.0, joka tiivistettynä tarkoittaa kilpailijoiden sijoittuvan ensin virhepisteiden mukaan ja sen jälkeen ajan mukaan. Toisin sanoen ajasta riippumatta puhtaan radan suorittaneet sijoittuvat ennen virhepisteitä saaneita. Tätä arvostelumenetelmää toteutetaan myös karsinnoissa. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä. Löydät ne sivujen alareunasta. Junioriestemestaruusluokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

Finaalirata tulossa

Avoimet luokat, joihin on karsinta

Avoimiin luokkiin voi osallistua kuka tahansa iästä tai kansalaisuudesta riippumatta. Seuraaviin luokkiin on kuitenkin etukäteen netissä karsinnat, joista parhaimmat pääsevät SM-kilpailuihin kilpailemaan. Karsinnallisiin avoimiin luokkiin kuuluvat kür-kouluratsastusluokka sekä virallisten näyttelyiden kolme luokkaa.

Kür, Grand Prix

Koululuokka, jossa suunnitellaan itse Grand Prix -tasoinen vapaaohjelma musiikin tahtiin. Ratsastaja saa itse valita musiikin, kunhan se ei ylitä asetettua 4 minuutin yläaikarajaa. Kür-luokassa arvostellaan etukäteen määrättyjä liikkeitä sekä mm. musiikin tulkintaa, kentän käyttöä ja ohjelmaa. Arvostelukriteerejä on monia, perehdy huolellisesti arvostelupaperiin sekä pakollisiin liikkeisiin.

Luokan tuomaroi Pinja N.

Ratsukko videoi karsintaa varten tehdyn Grand Prix -tason radan. Karsintarata on valmisohjelma, mistä 15 parhaiten suorittanutta ratsukkoa jatkaa itse kilpailupäivänä ratsastettavaan vapaaohjelma-finaaliin. Kür ratsastetaan pitkällä A-radalla (21x7m). Tärkeät lisätiedot ja uusimmat karsintakohtaiset päivitykset kannattaa tarkistaa Kür-luokan karsinta -sivulta.

Luokassa noudatetaan SKHH ry:n kouluratsastussääntöjäKürissa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

Näyttelyt; itsetehdyt hevoset

Näyttelyiden itsetehtyjen hevosten luokassa kilpaillaan serteistä ja muotovaliotitteleistä. Luokka on avoinna vain osallistujan itse tekemille keppihevosille, muiden tekemillä hevosilla ei siis voi osallistua.

Näyttelyissä kilpailevilta vaaditaan SKHH ry:n jäsenyys. Voit liittyä jäseneksi myös karsintoihin osallistumisen ja finaalipaikan lunastamisen jälkeen, jäsenyyden tulee kuitenkin olla maksettu ennen finaalipäivää.

Hevosten luokkaan hyväksytään vain hevosrotuja. Haflingerit ja suomenpienhevoset luetaan näissä näyttelyissä hevosiksi.

Luokan tuomaroi Varja.

Näyttelyiden karsinnat tapahtuvat netin kautta. Tuomarille lähetetään ohjeiden mukaiset kuvat sähköpostitse, ja tuomari valitsee ilmoittautuneista 20 parasta, jotka pääsevät kilpailemaan näyttelyluokkaan SM-kilpailuihin. Huom! Voit ilmoittaa vain yhden hevosen/näyttelyluokka.

Kilpailupäivänä hevonen viedään näyttelyalueella sille osoitettuun karsinaan, johon se jätetään arvostelujen ajaksi. Alue on valvottu. Hevosia ei esitetä tuomarille eri askellajeissa, vaan tuomari arvostelee hevoset omassa rauhassaan ja itsenäisesti. Huom! Näyttelyyn osallistuvalla hevosella ei voi kilpailla muissa luokissa!

Lisää näyttelykäytännöistä ja arvonimistä Suomen keppihevosharrastajat ry:n nettisivuilla. Näyttelyluokassa sijoittuu 5 parasta hevosta.

Näyttelyt; itsetehdyt ponit

Näyttelyiden itsetehtyjen ponien luokassa kilpaillaan serteistä ja muotovaliotitteleistä. Luokka on avoinna vain osallistujan itse tekemille keppiponeille, muiden tekemillä hevosilla ei siis voi osallistua.

Näyttelyissä kilpailevilta vaaditaan SKHH ry:n jäsenyys. Voit liittyä jäseneksi myös karsintoihin osallistumisen ja finaalipaikan lunastamisen jälkeen, jäsenyyden tulee kuitenkin olla maksettu ennen finaalipäivää.

Ponien luokkaan hyväksytään vain ponirotuja. Islanninhevoset ja vuonohevoset luetaan näissä näyttelyissä poneiksi.

Luokan tuomaroi Saija L.

Näyttelyiden karsinnat tapahtuvat netin kautta. Tuomarille lähetetään ohjeiden mukaiset kuvat sähköpostitse, ja tuomari valitsee ilmoittautuneista 15 parasta, jotka pääsevät kilpailemaan näyttelyluokkaan SM-kilpailuihin. Huom! Voit ilmoittaa vain yhden hevosen/näyttelyluokka.

Kipailupäivänä hevonen viedään näyttelyalueella sille osoitettuun karsinaan, johon se jätetään arvostelujen ajaksi. Alue on valvottu. Hevosia ei esitetä tuomarille eri askellajeissa, vaan tuomari arvostelee hevoset omassa rauhassaan ja itsenäisesti. Huom! Näyttelyyn osallistuvalla hevosella ei voi kilpailla muissa luokissa!

Lisää näyttelykäytännöistä ja arvonimistä Suomen keppihevosharrastajat ry:n nettisivuilla. Näyttelyluokassa sijoittuu 5 parasta hevosta.

Näyttelyt; avoin sukkahevoset

Näyttelyiden avoimessa sukkahevosluokassa kilpaillaan serteistä ja muotovaliotitteleistä. Luokka on avoinna vain sukista valmistetuille, mutta kenen tahansa tekemille keppihevosille ja -poneille. Tähän luokkaan siis voit osallistua muidenkin valmistamilla keppihevosilla, kunhan se on sukasta valmistettu.

Näyttelyissä kilpailevilta vaaditaan SKHH ry:n jäsenyys. Voit liittyä jäseneksi myös karsintoihin osallistumisen ja finaalipaikan lunastamisen jälkeen, jäsenyyden tulee kuitenkin olla maksettu ennen finaalipäivää.

Luokan tuomaroi Saija L.

Näyttelyiden karsinnat tapahtuvat netin kautta. Tuomarille lähetetään ohjeiden mukaiset kuvat sähköpostitse, ja tuomari valitsee ilmoittautuneista 10 parasta, jotka pääsevät kilpailemaan näyttelyluokkaan SM-kilpailuihin. Huom! Voit ilmoittaa vain yhden hevosen/näyttelyluokka.

Kipailupäivänä hevonen viedään näyttelyalueella sille osoitettuun karsinaan, johon se jätetään arvostelujen ajaksi. Alue on valvottu. Hevosia ei esitetä tuomarille eri askellajeissa, vaan tuomari arvostelee hevoset omassa rauhassaan ja itsenäisesti. Huom! Näyttelyyn osallistuvalla hevosella ei voi kilpailla muissa luokissa!

Lisää näyttelykäytännöistä ja arvonimistä Suomen keppihevosharrastajat ry:n nettisivuilla. Näyttelyluokassa sijoittuu 3 parasta hevosta.

Näyttelyt; Best in Show

Best in show-kehässä taistellaan näyttelyiden suomenmestaruustittelistä ja luokkaan otetaan kaikkien kolmen luokan parhaat hevoset. Tähän luokkaan ei siis voi erikseen ilmoittautua.

BIS-luokan tuomaroivat Saija L., Taija T. ja Anni H.

Näyttelyluokassa sijoittuu kaikki 3 hevosta.

Kansainvälinen luokka

Kansainvälinen luokka eli international-luokka on suunnattu ensisijaisesti kansainvälisille kilpailijoille. Luokka on silti avoin kaikille, eli voit osallistua iästäsi ja kansallisuudestasi huolimatta kyseiseen luokkaan.

International, 70 cm, A.2.0

Tämä luokka on suunnattu kansainvälisille kilpailijoille ja he ensisijassa pääsevät suoraan mukaan luokkaan. Luokan tarkoitus on kansainvälistää keppihevosharrastusta ja antaa hieno mahdollisuus päästä kokemaan Suomen laadukasta kilpailutoimintaa. Ylijääneet paikat täytetään suomalaisilla kilpailijoilla.

Luokan tuomaroi Reetta V.

Arvostelumenetelmänä toimii A.2.0, joka tiivistettynä tarkoittaa kilpailijoiden sijoittuvan ensin virhepisteiden mukaan ja sen jälkeen ajan mukaan. Toisin sanoen ajasta riippumatta puhtaan radan suorittaneet sijoittuvat ennen virhepisteitä saaneita. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä.

International-luokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

Avoimet luokat

Avoimet luokat ovat avoimia kaikille ikään tai kansalaisuuteen katsomatta. Näihin luokkiin ei ole karsintaa. Luokkiin osallistujat arvotaan hakijoista eli ilmoittautuneista.

60 cm, A.2.0

Arvostelumenetelmänä toimii A.2.0, joka tiivistettynä tarkoittaa kilpailijoiden sijoittuvan ensin virhepisteiden mukaan ja sen jälkeen ajan mukaan. Toisin sanoen ajasta riippumatta puhtaan radan suorittaneet sijoittuvat ennen virhepisteitä saaneita. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä.

Luokan tuomaroi Alicia.

60 cm luokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

80 cm, taitoarvostelu

Taitoratsastuksessa arvostellaan ratsastusta, eli luokassa ei kilpailla ajasta. Arvosteluun kuuluu esimerkiksi; teiden ratsastus, hypyt, ratsastajan asento, eteenpäinpyrkimys ja kokonaiskuva. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä.

Luokan tuomaroi Maria A.

80 cm luokassa sijoittuu 4 parasta ratsukkoa.

90 cm, A.2.0

Arvostelumenetelmänä toimii A.2.0, joka tiivistettynä tarkoittaa kilpailijoiden sijoittuvan ensin virhepisteiden mukaan ja sen jälkeen ajan mukaan. Toisin sanoen ajasta riippumatta puhtaan radan suorittaneet sijoittuvat ennen virhepisteitä saaneita. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä.

Luokan tuomaroi Suvi S.

90 cm luokassa sijoittuu 5 parasta ratsukkoa.

Korkeushyppy

Korkeushypyssä kilpaillaan siitä, kuka pystyy hyppäämään korkeimman yksittäisesteen puhtaasti. Estekorkeus lähtee tietystä korkeudesta ja sitä korotetaan pikku hiljaa ylöspäin.

Luokassa noudatetaan sovelletusti SKHH ry:n aikaesteratsastussääntöjä. Löydät ne sivujen alareunasta. Toisen käden irtoaminen ohjasta on sallittua, ja hyppytyyli on muutenkin vapaa. Hevosen kepin on kuitenkin pysyttävä ratsastajan jalkojen välissä koko suorituksen ajan.

Tuomari ilmoitetaan myöhemmin.

Korkeushyppyluokassa sijoittuu 3 parasta ratsukkoa.

Western horsemanship

Lännenratsastusluokka, jossa suoritetaan sekä yksilö- että ryhmäosuus (railwork). Luokassa noudatetaan SKHH ry:n westernsääntöjä.

Luokan tuomaroi Ella P.

Western horsemanship -luokassa sijoittuu 3 parasta ratsukkoa.

Helppo B, koululuokka

Koululuokka jossa ratsastetaan HeB-tason valmisohjelma. Kilpailupäivänä ohjelma ratsastetaan B-radalla (14x7m).

Luokan tuomaroi Tyti. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n kouluratsastussääntöjä.

HeB-luokassa sijoittuu 4 parasta ratsukkoa.

Vaativa B, koululuokka

Koululuokka jossa ratsastetaan VaB-tason valmisohjelma. Kilpailupäivänä ohjelma ratsastetaan B-radalla (14x7m).

Luokan tuomaroi Jasmin P. Luokassa noudatetaan SKHH ry:n kouluratsastussääntöjä.

VaB-luokassa sijoittuu 4 parasta ratsukkoa.

Taitorata:

Kaikkien näiden aiemmin lueteltujen luokkien lisäksi koko päivän alueella toimii taitorata, jossa voi suorittaa radan pientä maksua vastaan ja ansaita palkintoja. Radat ovat eri korkuisia esteratoja. Taitoradoille ilmoittaudutaan paikan päällä ostamalla taitoratakortti, joka oikeuttaa kahteen suoritukseen per kortti.

Säännöt